Mitt klimatkatastrofala liv - Saci Lloyd

Storbrittanien har infört ransonering av koldioxidutsläpp, där alla får ett kort laddat med poäng som blir avdragna när man förbrukar saker som på något vis släpper ut koldioxid. Det är ett intressant koncept, men går det hela vägen fram?

Vi följer det första året av ransoneringen genom Laura Browns dagbok, där vi får läsa om kaoset det medför till hennes familj när de måste anpassa och förändra sina liv och vanor. Systern Kim är arg på alla och säljer poäng på svarta marknaden; pappan får sparken och blir som besatt med trädgårdsarbete och mamman går med i en kvinnofront och blir lite galen (enligt Laura iallafall). Själv försöker hon klara av skolan, hennes band Dirty Angels och sist men inte minst att få hennes granne att se henne som något mer än just det.

Ärligt talat har jag ganska delade åsikter om boken. Den första halvan väckte inget större intresse - alla karakaktärer var gnälliga eller orealistiska och berättelsen kändes nästan stillastående. Dock ändrades det i den andra halvan, då saker började hände runtom dem, vilket verkade få karaktärerna att rycka till sig och bli lite mindre jobbiga.
 
Det blir inte en självklar rekomendation för den här boken, men om konceptet intresserar någon skulle jag inte avråda henom dem att läsa den.
 
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 335
Första meningen: "Helt slut."


Litteratur
Bokbloggar.nu

RSS 2.0