Juliet Takes A Breath - Gabby Rivera

image

 
Redan från första sidan visste jag att det här var en bok för mig. Det går inte att förklara bättre än att den känns som en varm kram!

 

Här får vi följa Juliet Milagros Palante, en lesbisk latinamerikansk astmatiker. Det finns en speciell plats i mitt hjärta för karaktärer som får existera i mer än ett fack. Ibland behöver funktionshindrade lesbiska personer få möjligheten att läsa böcker som handlar om oss själva istället för att behöva välja mellan att läsa om någon med ett funktionshinder eller om en tjej som gillar tjejer.

 

Utöver att Juliet Takes A Breath är en underhållande och berörande bok så är den även väldigt informativ. Många läsare kommer få vidgade vyer och lära sig mycket om ämnen som queerhet, rasism, religion, att vara queer, kön, intersektionalitet, polyamori och vikten av bra kommunikation i förhållanden.

 

Förlag: Riverdale Avenue Books (2016)
Antal sidor:
276
Första meningen: 
"There was always train trafic ahead of us."

Finns hos: Adlibris, Bokus och The Book Depository

The Color Purple - Alice Walker

image

Helt ärligt så hade jag nästan ingen koll på den här berättelsen förrän nyligen, men så hörde jag delar av musikalen som är baserad på boken och blev helt fångad. Jag tänkte att inget så vackert kan ha skapats från något som var annat än fantastisk, så då bestämde jag mig att det var dags. 

 

Boken handlar om Celie, en afroamerikansk ung kvinna, och tar oss genom hennes liv under mitten av nittonhundratalet. Vi får följa henne genom förtryck, separation, våldföring och hopplöshet.

 

Det som berörde mig starkast och kändes väldigt centralt var dock kärleken mellan de kvinnliga karaktärerna - systerskapet, vänskaperna och den lesbiska kärleken. Det sistnämnda var något jag förstått skulle finnas med, men jag trodde inte det skulle få såpass mycket utrymme som det fick, speciellt eftersom boken har några årtionden på nacken. 

 

 

Förlag: Recorded books (2008) / Harcourt Brace Jovanovich (1982)
Antal sidor: 8 timmar, 3 minuter
Första meningen: "You better not never tell nobody but God."

Finns bland annat härdäreller i din lokala bokhandel.

Läst under 2017

Listan uppdateras efterhand.
  1. The Girls - Emma Cline
  2. The Underground Railroad - Colson Whitehead
  3. The Princess Diarist - Carrie Fisher
  4. The Handmaid's Tale - Margaret Atwood
  5. The Color Purple - Alice Walker
  6. Stuff I've Been Feeling Lately - Alicia Cook
  7. Juliet Takes A Breath - Gabby Rivera
  8. The Inexplicable Logic of my Life - Benjamin Alire Sáenz


Litteratur
Bokbloggar.nu

RSS 2.0