Dingo Dingo - Leif Eriksson, Bob Hansson och Martin Svensson

En grupp män som har hemliga möten á la Fight Club, där de kramas istället för att slåss. Det är precis det som Dingo Dingohandlar om och jag har varit helt förtjust över konceptet enda sedan jag fick höra om den här boken.

De har alla problem som de har låtit bli att prata om, men ganska snabbt finner de säkerhet i varandra. I början blir det synligt genom kramar, men ju fler möten de har desto mer prat blir det. En man erkänner att han blir misshandlad av sin fru, en annan att han är rädd för kvinnor och en tredje skäms över att vara man med allt vad det innebär.

I början tyckte jag att bytet av perspektiv varje kapitel var väldigt jobbigt. Jag brukar ha svårt med det när fler än två personer som ska samsas, och här handlade det om sex olika perspektiv. Men ju längre jag kom in i boken och lärde känna karaktärerna desto enklare blev det, men ibland kunde jag ärligt talat bara skilja på dem genom deras fruar....

Hur som helst tyckte jag om berättarsättet i övrigt. Det var hysteriskt roligt genom hela boken, med avbrott för några känslosamma stunder. Jag har en känsla av att den här kan nog bli en bok man plockar fram när man behöver muntra upp sig lite. Speciellt delarna med Göteborgarn. ("Nä, tänkte jag sedan, allt vore enklare om man vore bög. Kanske ska jobba på det, haha, goa gubbar för hela slanten.")
 
Jag gillar verkligen den här boken, vilket kan ha lite att göra med att det finns få saker jag gillar så mycket som kramar! Jag vet hur mycket jag själv behöver beröring för att inte gå under och då förstår jag nästan vad det är de går igenom. Inte bara karaktärerna, utan även alla de människor som liksom karaktärerna har levt allt för länge utan beröring.

Mitt tips är att gå och krama någon. Nu! Alternativt gå och läs den här boken.
 
Förlag: Pocketförlaget (2011)
Antal sidor: 256
Första meningen: "Om de hade tillåtit kameror hade ni redan sett det här på teve."

Tack till Pocketförlaget för recensionsexemplaret och det trevliga bemötandet!
 

The End of Mr. Y - Scarlett Thomas

Det tog inte många sidor innan jag visste att jag ville skriva om den här boken. Antagligen är det därför den nu ser ut som den gör.


Berättelsen handlar om Ariel som i flera år har beundrat den viktorianska författaren Thomas Lumas. En dag hittar hon hans mest mystikomspunna - och nästintill okända -bok The End of Mr. Y i en andrahandsbokhandel, vilken hon förstår antagligen är den ende kopian kvar i världen. Det finns dock en hake; boken sägs bära en förbannelse då alla som läst boken har dött. Fullt medveten om detta köper hon boken ändå med sina sista pengar. I boken hittar hon en beskrivning till en dryck som för personen som dricker den till en värld kallad Troposfären, där allting fungerar på ett helt annat sätt.

Huvudpersonen Ariel är inte riktigt som man förväntar sig att hon ska vara; hon är osäker, självdestruktiv och har osociala tendenser. Genom berättelsen får hon dock sina stunder som modig och stark. Hon är väldigt oförutsägbar och hennes val skapar oftast starka reaktioner hos mig som läsare.
 
 
Jag tror jag aldrig tidigare har läst en bok lik den här. I berättelsen möts man av kvantfysik, tankeexperiment, vetenskapliga paradoxer, tidsresor, teologi och flera andra breda ämnen - men sättet allt målas upp på gör att det inte känns övermäktigt alls. Även när de vetenskapliga och filosofiska diskussionerna blev lite väl långa så fanns det ingenting som kunde få mig att slita mig ifrån boken.
 

Det är nästan lite löjligt hur nöjd jag är med den här boken! Det enda negativa jag kan säga om den är att det kan vara lite svårt att hänga med ibland i delarna med långa spekulationer, men det är allt. En riktig fempoängare helt enkelt!

Jag vill rekommendera The End of Mr. Y till människor som är intresserade av språk, filosofi och oväntade böcker. Egentligen rekommenderar jag den till alla, men där har ni det lite mer specificierat!

Förlag: Cannongate Books (2008)
Antal sidor: 506
Första meningen: "You now have one choice."

Boken finns på svenska hos Lindqvist Publishing. 

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

Läst under 2012

 1. The Fault in Our Stars - John Green
 2. The End of Mr Y - Scarlett Thomas
 3. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva - Ann Heberlein
 4. Du är rötterna som sover vid mina fötter och ... - Eli Levén
 5. Kapitulera omedelbart eller dö - Sanne Näsling
 6. Det händer nu - Sofia Nordin
 7. Zombicorns - John Green
 8. Lille Prinsen - Antoine de Saint-Exupéry
 9. No Plot? No Problem! - Chris Baty
 10. The Wonderful Wizard of Oz - L. Frank Baum
 11. Uglies - Scott Westerfeld
 12. Pretties - Scott Westerfeld
 13. Specials - Scott Westerfeld
 14. Dingo Dingo - Leif Eriksson, Bob Hansson, Martin Svensson
 15. Inte hur bra du är utan hur bra du vill bli - Paul Arden
 16. Leaves of Grass - Walt Whitman
 17. Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
 18. A Game of Thrones - George R. R. Martin
 19. Boken om morfar prosten - Eva Bexell
 20. Evas bok - Marianne Fredriksson
 21. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams
 22. Coraline - Neil Gaiman
 23. Sputnik Sweetheart - Haruki Murakami
 24. The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald
 25. Mitt klimatkatastrofala liv - Saci Lloyd
 26. Cirkeln - Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
 27. The Land of Stories: The Wishing Spell - Chris Colfer
 28. Torka aldrig tårar utan handskar: 1, Kärleken - Jonas Gardell
 29. Abstract and Brief Chronicles of the Time - Rosianna Halse Rojas
 30. The Sequel - John Green
 31. The War for Banks Island - John Green
 32. Gamla tanter lägger inte ägg - Mark Levengood och Unni Lindell
 33. Björnen som inte var björn - Frank Tashlin
 34. Sent I November - Tove Jansson
 35. No one belongs here more than you - Miranda July
 36. How To Be A Woman - Caitlin Moran


Litteratur
Bokbloggar.nu

RSS 2.0