Svart kvinna - Fanna Ndow Norrby

image

Texten i sig själv tar inte så lång tid att läsa men texten känns ändå väldigt tung att ta sig igenom på grund av ämnet. Men så otroligt viktig läsning!

 
Instagramkontot @SvartKvinna startades 2014 av Fanna Ndow Norrby som en reaktion på den frustration och trötthet över den sexism och rasism svarta kvinnor dagligen möter i dagens Sverige. Där har hon sedan dess lagt upp egna och inskickade berättelser om vad folk har sagt till och gjort mot dem - både främlingar och nära vänner. Det är de berättelserna och flera nyskrivna texter som finns samlade i Svart kvinna.
 
Jag insåg medan jag läste att jag egentligen inte borde tycka till om den här boken eftersom mina känslor är inte viktiga i detta sammanhang. Det som är viktigt är att lyfta fram boken och hoppas att jag inspirerar så många som möjligt att läsa den. För det behövs.
 
Hur mycket jag än läser på om rasism kommer jag som vit aldrig helt kunna förstå. Inte på långa vägar. Men Svart kvinna get mig ändå en inblick i hur svarta personer, uppenbarligen främst kvinnor, har det i dagens Sverige. 
 
Jag kan relatera känslan till hur det är att vara del av olika förtryckta grupper, men jag kommer aldrig uppleva världen så som svarta personer tvingas uppleva den. Men man behöver inte förstå exakt vad någon går igenom för att visa medmänsklighet och att jobba mot att förbättra sig själv och andra.
 
Läs den.
 
 

Förlag: Natur & Kultur (2015)
Antal sidor:
211
Första meningen: 
"Att existera som svart kvinna i Sverige resulterar inte sällan i sexualiserande, exotifierande och rasistiska utageringar från omgivningen."

 

Finns bland annat här, där och i din lokala bokhandel.

 

Andra som bloggat om Svart kvinna:

Bibliophilia

Augustförhoppningar

Imorgon vid lunch får vi veta vilka böcker som har blivit nominerade till Augustpriset 2015, vilket jag tycker är otroligt spännande!  Jag tänkte hoppa på trenden och skriva ner de jag skulle vilja se bli nominerade. Tyvärr har jag inte läst så många svenska böcker det senaste året som jag har velat, men det är inte så mycket att göra åt det nu. Förutom att försöka läsa mer svenskt det kommande året.
 
Årets skönlitterära bok:
Här känner jag att jag inte har läst tillräckligt för att säga något om saken.
 
Årets barn- och ungdomsbok:
Håller tummarna för Elisabeth Östnäs Sagan om Turid: Kungadottern, Sara Lövestams Som Eld och Just nu har vi varandra av Sara Bergmark Elfgren med illustrationer av Maria Fröhlich! 
 
Årets faktabok:
Jag har bara läst två fackböcker i år, men de mer än förtjänar en nominering båda två. Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry och Svart kvinna av red. Fanna Ndow Norrby. Den senare har jag bara hunnit läsa halva, men jag förstod redan i förordet att den skulle med i detta inlägg för den förtjänar all uppmärksamhet i världen!
 
Har du någon bok du hoppas på?

Som eld - Sara Lövestam

image

Jag insåg precis att jag glömde blogga om denna bok efter jag läste den i somras. Vilken skandal!
 
På en skärgårdsbåt möter vi två tjejer från olika världar. Anna i sin jeansjacka och rufsiga hår, som ännu en sommar återvänder med sin pappa till den lilla risiga stugan. Lollo i sin kavaj och perfekt uppsatta hästsvans, som motvilligt släpas med ut till familjens nya sommarställe.
 
Lollo blir fascinerad av Anna från första ögonkastet, men utgår från att känslan är baserad på hur konstig hon tycker tjejen och hennes pappa är. Men kan det finnas en annan förklaring? (Spoiler: ja.)
 
Även om jag personligen är ganska olik båre Lollo och Anna som personer, så är de saker vi har gemensamt så värdefulla, eftersom det har saknats sådana karaktärer genom hela min uppväxt. Det var inte fören jag började gymnasiet jag på riktigt kom i kontakt med tydlig representation, och då har varje verk varit väldigt viktigt. Jag vet inte hur många känslosamma diskussioner jag och mina vänner har haft om de böcker som har betytt så otroligt mycket för oss, speciellt då runt när vi började hitta våra identiteter.
  
Som eld är en fantastisk bok om kärlek, klasskillnader, mod och svensk sommar som flera gånger om ger  mig samma skärgårdsmys-känsla som jag får av Tove Janssons Sommarboken.  Passa på att läsa den invirad i ett antal filtar och dröm dig bort från höstkylan!
 
 

Förlag: Lilla Piratförlaget (2015)
Antal sidor: 
206
Första meningen: "Pappa är alltid glad på båten."

 

Finns bland annat här, där och din lokala bokhandel!

 

Andra som bloggat om Som Eld: 

PrickigapaulaSagan om sagorna, romeoandjulietLitteratur
Bokbloggar.nu

RSS 2.0