Paus-läsning

image
 
Jag har precis påbörjat mitt tredje år av mitt sommarjobb som guide i en av stadens kyrkor, tillsammans med tre andra fina människor. När vi inte har några besökare och vi har gjort dagens städning brukar vi passa på att läsa några sidor i varsin bok, vilket är en välbehövlig paus både från det sociala och att vara uppe på fötterna.
 
Eftersom kyrkan ligger precis bredvid ett bibliotek är det smidigt att gå dit och låna en bok på lunchen. Nästan lite för smidigt, eftersom jag nu har en hel hög med böcker som jag troligtvis inte kommer hinna läsa på mina korta läspauser, men vi får väl se! 
 
Böckerna jag har plockat upp är Odinsbarn, Som eld och Maresi: krönikor från röda klostretDe får sällskapa med mitt recensionsexemplar av Sagan om Turid: Kungadottern. 
 
Hittills har jag kommit halvvägs på den sistnämnda, och det är riktigt svårt att slita sig från den, vilket gör den till en frustrerande paus-bok. Men det gör bara att jag uppskattar mina pauser lite extra mycket!

Allt som är - Linn Bursell

image

 I Allt som är tittar vi in hos den dementa Ester och hennes vårdbiträde Sara och får följa hur de motsträvigt anpassar sig till att ha varandra i sina liv.

 

Berättelsen tar upp mycket av det  där vardagliga, det gråa i samvaron som så många känner till, och får en att känna för karaktärerna.
 
De är på många vis lika varandra - de är envisa, nästan manipulativa och har egentligen inga andra i sitt liv. Likheterna i kombination med insikten att de behöver varandra leder till stor frustration.
 
Varken Ester eller Sara är en så värst sympatisk person, vilket på något vis känns väldigt skönt. Kvinnliga karaktärer har en tendens att kunna bli skrivna på ett vis så de målas up till ouppnåeliga standarder, demoniseras, eller en vinnande kombination av båda alternativen. Här målar dock Linn Bursell ett realistiskt porträtt av två vanliga människor med sina styrkor och svagheter, samt en inblick i hur de blev som de är och gör som de gör.
 
I stort är det en väldigt fin och känslomässig roman om två ensamma människor som finner tröst i varandra. 
 
 

Förlag: Ordfront (2014)
Antal sidor: 174
Första meningen: "Vad vill du att jag ska se?"

Finns hos Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om Allt som är:
dagensbok, bokhora, polichinelle

Liten handbok i konsten att bli lesbisk - Mian Lodalen & Matilda Tudor

image

När jag beställde denna lilla handbok tänkte jag att det var ett skämtsamt sätt att belysa statistiska skillnader mellan hetero och queera kvinnor, men det visade sig att författarna på fullt allvar menade på att heterokvinnor skulle bli lesbiska.

 

För att få en klarare bild av vad de ville få fram med boken gick jag på bokens seminarium på Bokmässan förra året, vilket bara ledde till stor irritation. Både seminariet och boken gjorde mig frustrerad på hur queera kvinnors diskriminering och förtryck blev marginaliserade, det eviga pratet om sexualitet som en glidande skala istället för ett spektrum, och att bisexualitet endas nämndes i förbifarten. Ett inofficiellt tema på bokmässan (baserat på programpunkterna jag var på) var för övrigt Let’s Ignore Bisexuality. 

 

Jag kan förstå och hålla med dem om att om det inte vore för heteronormen skulle fler människor troligtvis inte se sig själva som hetero, men det dramatiska viset de tyckte att en kvinna som har en minimal tendens att bli attraherad av kvinnor borde bli lesbiska… Jag förstår vad de menar, men jag kan inte alls hålla med sättet de för fram tankarna på. I stort sett känner jag att boken förminskar samkönade förhållanden till ett val istället för att vara resultatet i att två människor älskar varandra. 

 

Det är sällan jag inte läser färdigt böcker jag har påbörjat, men när jag började leta efter den för ett sista försök mindes jag hur den fick hamna i donationslådan i ren frustration. När jag sedan läste någon som nämnde att vissa delar var väldigt transfobiska ångrar jag inte det beslutet. Jag tror faktiskt aldrig jag har varit så arg på en bok förut. 

  

Förlag: Leopard (2014)
Antal sidor: 253
Första meningen: "Allt började som det brukar, med en fest."

 

Finns hos Bokus och Adlibris.

 

Andra som bloggat om Liten handbok i konsten att bli lesbisk:
Kattugglan, MaukonenLitteratur
Bokbloggar.nu

RSS 2.0